Project L

Project L je hra inspirovaná Tetrisem, kterou si po první hře  zamilujete pro svou jednoduchost, svižnost a v neposlední řadě pro krásné, kvalitní a luxusní zpracování. 



Počet hráčů: 1-4

Doba hraní: 30 min

Doporučený věk: 8+

Obsah balení: 

Už při prvním pohledu na matnou černou krabici s velkým modrým písmenem L na Vás dýchne závan luxusu. Tento pocit se ve Vás uchová i po odklopení víka. Tetrisové dílky jsou krásně barevné a vyrobené z kvalitního plastu, který je velice příjemný na dotek. Bála jsem se, že dílky budou u hraní klouzat, ale vůbec tomu tak není a krásně drží na místě. Dále v krabici naleznete padesát dva destiček skládaček, pravidla ve čtyřech jazycích a čtyři desky hráčů.


Jak se Project L hraje: 

Před hrou se zamíchají zvlášť bílé a zvlášť černé destičky. Vytvoří se z nich dvě samostatné hromádky. Počet černých destiček je určen počtem hráčů. Z každé hromádky se vyloží čtyři herní destičky. Rozdíl mezi černými a bílými destičkami je v náročnosti a počtě bodů za splněnou skládačku. Černé destičky jsou těžší a tedy i bodově výhodnější. Všechny dílky se dají na jednu hromádky a každý hráč si před začátkem hry vezme jeden dílek první úrovně (žlutý) a jeden dílek úrovně druhé (zelený). Všechny dílky jsou rozděleny do pěti úrovní. Hráči si náhodně rozdají hráčské desky. Hru začíná hráč, který má na hráčské desce označení začínajícího hráče. 


Každý hráč může provést tři libovolné akce, anebo také může  třikrát zopakovat tu samou akci.

Hráč si vybírá z těchto akcí: 

Může si vzít novou herní destičku z vyložené nabídky na stole, anebo si vzít jeden dílek první úrovně, nebo si může jeden svůj dílek vyměnit za dílek o úroveň vyšší anebo také nižší, také může jeden svůj dílek přiložit na herní destičku,kterou vlastní. Poslední akcí je tzv. zvláštní akce, kterou hráč může ve svém tahu provést pouze jednou a to je přiložení jednoho dílku, ke každé své skládačce.

Ve chvíli, kdy dojde balíček černých herních destiček, začíná závěrečná část hry. To znamená, že se dohraje kolo. Pak následuje  ještě jedno úplné kolo, na konci kterého si můžete své dílky doskládat do rozestavěných skládaček, ale za každý takto položený dílek ztrácíte jeden bod. Pokud už žádný z hráčů nemůže, anebo nechce přiložit dílek všichni si spočítají body. Vyhrává ten hráč, který získal bodů nejvíce. 


Jak se nám Project L líbí:

Project L splňuje všechny moje nároky na dobrou rodinnou deskovku. Pravidlově je velice jednoduchý. Pravidla  rychle pochopí "nehráči" a i starší děti. I když je hranice hry stanovena na osm let, myslím že zkušení malí hráči, ji určitě zvládnou o rok možná i dva dříve. To však neznamená, že by Project L neoslovil náročného hráče. Právě ty velice mile  překvapí, jak dovede být komplexní, přestože má jednoduchá pravidla, která se vejdou i s obrázky na čtyři stránky. V  průběhu hry si budujete svou vlastní strategii a je potřeba dobře  promýšlet každý tah, abyste z hry vytěžili, co nejvíce bodů. 


Mnozí z Vás určitě také ocení, že Projectu L nechybí ani mód pro jednoho hráče, ve kterém se staráte i o umělou inteligenci, která vám žádné body nedaruje zadarmo. 

Ve spojení s krásným dizajnem je Project L vydařená a zábavná rodinná abstraktní hra, která není jenom o obyčejném pokládání dílků do herních destiček, ale i o taktice a plánování tahů.

Zakoupit hru








0 Komentáře