Tokaido Duo - pohodová hra pro dva


Po více než 10 letech se se skvělým deskoherním dizajnérem, Antoinem Bauzou, opět vydáme do země vycházejícího slunce. V deskové hře Tokaido Duo budete se svými třemi postavami prozkoumávat nejmenší ostrov japonského souostroví, Šitoku. Vaši poutníci budou vzdávat hold šitokským chrámům a zahradám, kupci budou přenášet a prodávat zboží a malíři se budou kochat krásami přírody a zvěčňovat je na svá plátna. 

Jak již název napovídá, společenská hra Tokaido Duo je speciálně dizajnována pro 2 hráče. Klasická herní doba je 30 minut a doporučený věk hráčů je 8 let.

Hráči na začátku hry umístí své 3 postavy na výchozí pozice na herním plánu. Každá postava má svou herní desku a po herním plánu se pohybuje svou vlastní trasou. Poutník obchází ostrov a navštěvuje různá zastavení. Kupec se může pohybovat pouze po obchodních stezkách, na kterých získává  a prodává zboží. A malíř kráčí mezi jednotlivými oblastmi a nechává se inspirovat přírodními scenériemi.

K pohybu postav slouží kostky. Každou postavu ovládá jiná kostka. Začínající hráč hodí všemi třemi kostkami a pak si jednu vybere a provede pohyb danou figurkou po herním plánu. Následně si kostku vybírá druhý hráč a začínající hráč si vezme poslední kostku. Hráči se střídají na tahu. Z toho vyplývá, že  v jednom tahu využijete 2 kostky, v tom příštím pouze jednu. Po přesunu postavy můžete využít efekt daného políčka. 

Každá postava získává body jiným způsobem. Malíř rozdává své obrazy. S každým darovaným obrazem získáte více a více bodů. Kupec dostává za prodej zboží mince. Pokaždé, když získá 10 mincí, dostane zlatou cihlu, která má bodovou hodnotu. S figurou poutníka můžete dokonce získat i o něco více, než jen body. Poutník vám z pláže a horkých pramenů může přinést bonusové efekty. 

Hru ukončíte až třemi různými způsoby. Stačí, aby jeden z hráčů splnil jednu z těchto podmínek. Všechny výřezy na desce kupce jsou zaplněny zlatými pláty, ukazatel na desce poutníka dorazí na poslední políčko, nebo malíř daruje všech 10 žetonů obrazů. Poté si hráči sečtou body za všechny 3 postavy. Vítězným duelantem  je hráč s nejvyšším bodovým skóre.

I když ze hry srší přímo pohodová až zenová atmosféra, výhru nedostanete zadarmo.  Abyste naplno využili potenciál všech figur, musíte přemýšlet a taktizovat. Dravější hráči si ve hře dokonce najdou i trošku škození v podobě kradení kostek a obsazování lokací. 

Pokud jste se lekli ovládání 3 figurek současně, vůbec se toho nemusíte bát. Pravidla jsou přehledně sepsaná se spoustou názorných příkladů. Hry se tedy nemusí obávat ani začátečníci. 

Závěrem musím pochválit vizuální stránku hry, které vydechl život, stejně tak jako tomu bylo i u "velkého" Tokaido, velmi talentovaný francouzský ilustrátor Naïade. Ilustrace vás uchvátí hned na první pohled a skvěle podtrhnou celkový dojem ze hry.

Tokaido Duo je vskutku příjemným fillerem a věřím, že by mohlo být i hezkým zpestřením večera ve dvou. 

Hru zakoupíte zde.







0 Komentáře