Má smysl mít doma Parky i Parky na cestách?

! Když Albi oznámilo vydání Parků na cestách mé srdce zaplesalo. Hry s přírodní tematikou mám moc ráda a pokud využívají herní mechaniku worker - placementu, tak to je značka ideál. 

Přiznám se, že jsem se ale trochu obávala, aby Parky na cestách nebyly pouze zmenšenou verzí naší oblíbené hry. Mé obavy se naštěstí nevyplnily a hned na úvod vám řeknu, že se oplatí vlastnit obě hry!
Parky na cestách jsou mnohem přístupnější a rychlejší. Jedna partie je zhruba na půl hodinku. Doporučovaný věk hráčů je 10 a více let. Pokud uvažujete o pořízení Parků na cestách na hraní s dětmi, tak vás asi mile potěší, že mám hru vyzkoušenou i na školácích ve věku 7- 8 let a pravidla zvládly na první dobrou. 

Jestliže jste, již Parky hráli, do mechaniky Parků na cestách ihned naskočíte. I v této verzi budete putovat po cestě a sbírat upomínky nebo fotografie. Nicméně hra nefunguje úplně stejným způsobem.
V Parcích na cestách se můžete pohybovat pouze o 1 až 2 destičky vpřed, nebo můžete využít svou plnou čutoru a přesunout svého turistu o libovolný počet destiček. Tím se vám však čutora vyprázdní, a abyste ji znova naplnili musíte přijít na začátek cesty, takže tento efekt se vám ve hře povede využít pouze párkrát.

Další zajímavou změnou je, že v Parcích na cestách se nehraje na kola. Ve chvíli, kdy přijdete na konec stezky se jednoduše otočíte a jdete zpět. Takhle putujete přírodou tam a zpět a získáváte upomínky, dokud nezapadne slunce. Slunce se v průběhu hry pohybuje nad cestou a přináší hráčům sluneční bonus.
Ve chvíli, kdy přijdete na konec cesty, můžete vyměnit získané upomínky za odznaky, které vám na konci hry přinesou vítězné body. Jakmile během svého putování, narazíte na roztomilého meepla medvěda, hodíte kostkou a přesunete medvěda na lokaci, která vám na kostce padla. Následně můžete využít efektu dané lokace.

Jak sami můžete vidět, v Parcích na cestách je spousta nových mechanik a hra přináší dostatek strategických rozhodnutí. Můžete sbírat fotografie, můžete hrát na odznaky, můžete riskovat a sbírat karty s ptáky. Možností, jak zahrát Parky na cestách je hned několik.
Objednávat můžete přímo na e-shopu Albi.

0 Komentáře