Mysterium Kids: Poklad kapitána Skřípa

Dnes vyšla dětská verze oblíbené hry Mysterium. Mysterium je kooperativní desková hra zasazena do nadpřirozeného světa a toho se drží i Mysterium Kids - hra s tamburínou a nálepkou Kinderspiel des Jahres 2023. 

Nebojte, s dětmi vraždu, tak jako v Mysteriu, řešit nebudete. Hra je speciálně přizpůsobena pro malé dobrodruhy. Příběh se týká starého sídla na okraji města, kde je údajně ukrytý starý poklad. S kamarády se rozhodnete, že tam strávíte noc a duch kapitána Skřípa vám pomůže najít místo, kde je poklad ukrytý.

Jak se Mysterium Kids hraje?

Stejně jako "velké" Mysterium je i Mysterium Kids hrou kooperativní s asymetrickými rolemi. Jeden z hráčů hraje za ducha. Ostatní hráči se vžijí do rolí hledačů pokladů. Duchem se po každém kole stává jiný hráč, takže na řadu přijdou postupně všichni hráči u stolu. Jediným způsobem, jak duch může s hráči komunikovat, je  strašidelná tamburína.


Ve strašidelném sídle je 5 místností. V každém kole do každé místnosti umístíte 1 ze 78 karet předmětů. Může to být kočka, klavír, chléb s máslem... Možností je spousta. Náhodným otočením žetonu s číslem od 1 do 5 se duch dozví, kde je ukryt poklad a musí se pokusit vydat zvuk dané místnosti, pouze pomocí tamburíny, a přivést hledače pokladů na správné místo.


Duch může tamburínu používat libovolným způsobem. Může na ni škrábat, ťukat, bouchat... Fantazii se meze nekladou, ale vždy musí k vydání zvuku použít pouze tamburínu. Poté co duch předvede svou zvukovou nápovědu, ostatní hráči se snaží společně uhodnout, kterou kartu duch naznačoval. Pokud hráči vyberou správnou místnost, získají truhlu s pokladem. Na každé kartě s pokladem jsou hvězdičky. Na konci hry sečtete získané hvězdičky, porovnáte je s tabulkou v pravidlech a zjistíte, jak jste si vedli.

Hra se hraje na 6 kol a je možné ji hrát až v 6 hráčích - každý hráč se stane alespoň 1 duchem. Obtížnost hry si můžete zvýšit otočením desky počítadla kol na stranu s bleskem. Na této straně hráči musí ve čtyřech kolech z šesti správně určit až dvě karty hluku.


Proč se nám Mysterium Kids líbí? 

Kooperativní hry máme doma v oblibě. Avšak v některých kooperacích se stává, že jeden z hráčů na sebe přebere roli alfa hráče a obzvláštně mladší děti mohou mít pocit, že jsou ze hry vynecháni a rozhoduje za ně někdo jiný. To se ale v Mysterium Kids stát nemůže! Všichni hráči jsou rovnocenně vtaženi do hry a alespoň jednou se ocitnou v roli ducha a dávají zvukovou nápovědu ostatním hráčům. Plnění úkolů je velmi kreativní a vymyslet dobrou nápovědu, mnohdy není, tak snadné, jak se může zdát a to se dětem líbí. Jedinou drobnou nevýhodou může být počet karet předmětů, které se mohou časem ohrát. 

Ale to nic nemění na faktu, že si Mysterium Kids zaslouží velkou pochvalu a určitě stojí za vaše bližší prozkoumání. Po několika hrách jsem získala velmi pozitivní odezvu, jak od dětských, tak i od dospělých hráčů. Mysterium Kids je jednou z těch dětských deskových her, která baví děti i rodiče. 

Mysterium Kids zakoupíte zde.







0 Komentáře