Lamaland - Nejlepší tetrisovka s lamami

Lama sem, lama tam, lama všude kam se podívám. Staňte se farmářem, rozšiřujte svá políčka, sbírejte plodiny, krmte lamy a získejte nejvíce bodů, protože zvítězit může pouze ten hospodář, který bude správně plánovat a bude mít nejlepší prostorovou představivost. 


Lamaland, desková hra s polyomino (tetrisovými) dílky, je dalším skvělým počinem deskoherního dizajnéra Phila Walkera - Hardinga, který není v deskoherním průmyslu žádným nováčkem. Na svém kontě má hry, jako například Sushi GO!, Gizmos nebo rodinnou detektivní hru Muzeum podezřelých. O vizuální stránku Lamalandu se postaral známý ilustrátor Klemens Franz, kterého můžete znát například ze hry Agricola. 

Lamaland je rodinná hra pro 2 - 4 hráče ve věku 10 let s herní dobou 30 - 45 minut. Hra využívá herní mechaniku pokládání dílků (tile placement). Jedná se o herní mechaniku, ve které budete pokládat destičky za účelem získání bodů, surovin, nebo nějaké jiné výhody. Tak jak je u rodinných titulů obvyklé, i Lamaland má snadno pochopitelná pravidla a není potřeba dělat žádná složitá rozhodnutí. To však neznamená, že by Lamaland byl jednoduchou hra. Rozhodnutí ve hře jsou sice snadná, ale hra je náročnější na zahrání, než se může na první pohled zdát. Celou dobu musíte sledovat i hru ostatních hráčů, protože s nimi soupeříte o místa na úkolových kartách. Ale k tomu se ještě dostaneme. 


Pojďme hezky od začátku. Hru začínáte s malým políčkem, na němž pěstujete tři druhy surovin. Kakao, kukuřici nebo brambory. Těmito surovinami pak krmíte roztomilé dřevěné lamy. Na začátku svého tahu si musíte vybrat jednu destičku krajiny a následně se rozhodnout, jestli vaše farmu poroste do šířky nebo do výšky. 

Pokud se rozhodnete pole rozšiřovat, můžete přesunout jeden ze svých žetonů trofeje na volné políčko na libovolné kartě úkolu, na níž váš žeton trofeje dosud neleží. U pokládání žetonu nemusíte splňovat podmínky dané karty. Splnění podmínek se kontroluje až při bodování na konci hry. 


Při výběru druhé možné akce, růstu do výšky, získáte takový počet surovin, kolik právě přiložená destička překryla speciálních políček. Pokud zakryjete obrázek chýše, získáte kartu vesničana, která vám bude přinášet dodatečné akce. Vesničané vám budou pomáhat vyměňovat plodiny z obecné zásoby a získávat mince a suroviny navíc. 

Za 4 plodiny stejného druhu můžete nakrmit lamu. Lamy hráčům přináší nejvíce bodů, ale zároveň jim i trošku škodí. Lamy musíte na políčka umisťovat s rozmyslet, abyste si nezablokovali cestu k dalšímu rozšiřování vašeho území. 


Výborná znovuhratelnost Lamalandu  je zajištěna kartami úkolů, které jsou na začátku hry vybírány náhodně a mohou se týkat, například počtu mincí, nebo uspořádání lam na loukách. Na každou kartu mohou být položeny až tři žetony trofejí, ale čím později svou trofej umístíte, tím méně bodů získáte. 

Geniální na Lamalandu je, že vás bude neustále nutit promýšlet své tahy, ale přitom hře porozumí už i děti  kolem 8 let.  Pokud se rozhodnete vynechat plnění úkolů, tak si Lamaland užijete už i s prvňáčky. Zkušení hráči mohou využít variantu hry "Soutěž o většiny", která využívá zlaté karty úkolů. Za ty to zlaté karty získáte, tím více bodů, čím více daných prostředků (surovin a mincí) máte u sebe. 


Pokud byste si tuto 3D skládačku chtěli ještě ztížit, můžete využít jednoduchého pravidla: nakrmenou lamu musíte položit na právě přiložený dílek a to už je pořádná výzva.  Jak sami můžete vidět, Lamaland hráčům přináší spoustu herních možností. Je to přesně ta hra, kterou můžete vytáhnout na stůl pro návštěvu, ale neztratí se ani v kallaxu ostřílených hráčů. 

Hru můžete objednát zde.























 

0 Komentáře