Jízdenky, prosím! New York

Hra Jízdenky, prosím! je mezi námi už téměř dvě desetiletí a za tu dobu vzniklo více než 15 dalších verzí této společenské rodinné hry. 


Jízdenky, prosím! New York jsou její další rychlejší a menší variantou. Autorem hry nemůže být nikdo jiný, než anglický herní dizajnér Alan R. Moon. Hru na náš trh přineslo vydavatelství Blackfire. 

Hra byla navrženy tak, aby vám hra ve 2 - 4 hráčích zabrala přibližně 15-20 minut. Zatímco mechanika sbírání setů zůstává zachovaná, ikonické vlaky jsou pryč a nahrazují je taxíky, které jsou, především ty žluté, pro velké jablko typické. Není to však poprvé, kdy se do hry Jízdenky, prosím! dostal jiný dopravní prostředek. V Jízdenky, prosím! Londýn nacházíme doubledeckery.  V zatím nelokalizované variantě Rails & Sails zase lodě.

Pro ty z vás, kteří hru Jízdenky, prosím! znáte, nepůjde, co se hratelnosti týče, o nic zásadně nového. Mechanika sbírání přepravních karet stejné barvy a zabíraní tras tak, abyste splnili kartu s cílovou stanicí, zůstává nezměněna. Největší změnou je však zmenšení mapy,  které vybízí k větší interakci mezi hráči. 

 
Na začátku hry dostane každý hráč 15 taxíků, 2 přepravní karty a 2 karty jízdenek. Ve svém tahu může každý hráč provést jednu ze tří akcí: dobrat si přepravní kartu, obsadit trasu, anebo si líznout karty cílových stanic. Při dobírání dalších přepravních karet si hráči mohou vybrat, zda si líznou dvě karty z vrchu balíčku, anebo si vyberou z pětice otočených karet. Taxíky jsou divoké karty a můžete je použít jako libovolnou barvu. Některé z tras na herním plánu jsou šedé barvy. Ty to trasy je možné obsadit se sadou karet jakékoliv jednotlivé barvy, přičemž množství odpovídá délce trasy. Vzhledem k tomu, že se jedná o menší mapu, i trasy jsou kratší, než jsme zvyklí.

 
Na rozdíl od jiných her z rodiny Jízdenky, prosím!, se bodování provádí až na konci hry. Tentokrát se nebudete s bodovacím žetonem pohybovat po bodovací stupnici, ale body budete zapisovat do stylového bločku. Body získáváte za každou postavenou trasu, splněnou kartu jízdenky a za každou turistickou atrakci připojenou k jedné nebo k více vašich obsazených tras.

  
Jízdenky, prosím! New york jsou ideální rodinnou hrou. Díky jednoduchým pravidlům si je bez problémů zahrajete i s příležitostními hráči. Hru lze také využít jako vstupní hru pro začátečníky. Krátká herní doba zase přímo vybízí k hraní s malými školáky, pro které jsou klasické Jízdenky ještě příliš dlouhé. Když se k tomu přidá hezké zpracování a kompaktní velikost, tak se z Jízdenek, prosím! New York stává ideální rodinná hra.

Hru můžete objednávat zde
 

0 Komentáře