Kroniky Avelu

V rodinné kooperativní hře Kroniky Avelu, se přenesete do světa plného magie, příšer a chrabrých rytířů. Ocitnete se v temných lesech a bažinách, obklopujících hrad Avel, ve kterých se to hemží nestvůrami. Potkáte se s draky, kostlivci, ropuchami i upíry. A to není zdaleka všechno! Během vašeho putování královstvím, se budete připravovat na příchod děsivé a mocné příšery, Bestie!

Na samém začátku hry, si každý hráč  vytvoří svého hrdinu, či hrdinku. Hrdinu si můžete vymalovat dle své libosti a určitě mu také nezapomeňte  vytvořit  jedinečný erb a vybrat to nejhrdinštější jméno. Pokud vás žádné jméno nenapadá, můžete se poradit s hvězdami. Jednoduše na mapu souhvězdí hodíte černou a zelenou kostku a tam, kde se kostky zastavily, si podle symbolů vyberete jméno hrdinu, který zachrání Avel. 

Každý hrdina začíná hru s jedním náhodným vybavením a jedním zlaťákem. Když jsou všichni hráči připraveni, hledání dobrodružství, bohatství a drancování doupat příšer může začít!

Hra se skládá z několika kol, podle počtu hráčů. Hráč na tahu provede dvě akce (čtyři ve hře jednoho hráče).  Při akci pohyb posunete figurku svého hrdiny na vedlejší políčko krajiny. Když si vyberete odpočinek, regenerujete své síly a přidáte si  dva životy. 

Odpočinek nesmíte podcenit. Je důležité si ho dobře naplánovat. Hrdinové jsou sice nesmrtelní, ale když si ve správnou chvíli neodpočinou, může se stát, že je příšera v souboji zraní natolik, že přijdou o všechny životy a jsou omráčeni. V tom případě se hrdina vrátí zpět do hradu, kde se uzdraví a přijde o všechny mince, které má v batohu a jedno své vybavení. A to je škoda, protože v souboji, nejen s Bestií, vám další kus vybavení určite padne vhod.

Dále pak můžete využít  speciální akci dílku, na kterém stojí figurka vašeho hrdiny. Tato akce vám umožní, si například v kamenolomu u trpasličích kameníků koupit hradby, anebo navštívit Jezero přání, vhodit do něj minci a když budete mít štěstí, od vodních duchů získáte zajímavou odměnu. 

Poslední akcí, co lze udělat, je vyzvat příšeru na souboj. Bojuje se pomocí kostek. Hrdina má vždy dvě zelené kostky a další může získat vylepšováním svého vybavení. Za zmínku určitě stojí, že s příšerami se vyplatí bojovat, především proto, že za jejich porážku  získáváte odměny, které vám pomáhají v dalších soubojích a obraně hradu. 

Jednou z odměn je i získání nového vybavení, které doprovází zajímavá mechanika. Vložíte ruku do žlutého semišového pytlíku a hmatem se snažíte najít žeton vybavení, které by se vašemu hrdinovi hodilo. Máte na to však pouze omezený čas. Vybavení musíte vylosovat nejpozději ve chvíli, kdy ostatní hráči odříkají říkanku: „Ať příšery žijí v děsu, z kouzla, co na ně snesu!

Jakmile žeton astrolábu na počítadle měsíce dosáhne posledního políčka, na herní ploše se objeví Bestie. Hra pokračuje stejně jako doposud. Avšak na konci kola začínající hráč neposouvá astrolábem na stupnici, ale posouvá všechny příšery nacházející se na mapě směrem k hradu. Zvítězíte, pokud se vám povede zničit všechny příšery, včetně Bestie, a žádná z nich nevnikne do hradu.  

Hra Kroniky Avelu má krásné zpracování promyšlené do posledního detailu. Atmosféru hry skvěle doplňujů ilustrace na dílcích krajiny a žetonech příšer, pod které se podepsal ilustrátor Bartłomiej Kordowski. Jeho ilustrace můžete znát například i ze známé rodinné hry Dům snů.  

Autor hry, Przemek Wojtkowiac, nezapomněl ani na trojrozměrné a dřevěné komponenty. A za zmínku určitě také stojí, skvěle napsaný Bestiář, který vás vtáhne do úžasného a vzrušujícího fantasy světa. 

Na začátku hry máte pocit, že na všechno máte dostatek času, avšak s každým dalším kolem na vás začíná doléhat časový pres. Potřebujete vylepšit vybavení, koupit hradby, pasti, objevit nové dílky krajiny, a proto je potřeba každý váš krok dobře dopředu promyslet. Zárukou toho, že žádná partie nebude stejná, je i náhodné rozložení dílků krajiny, žetonů příšer a losování předmětů.

Jelikož je  hra určena pro mladší publikum (8+),  pravidel není mnoho. Jsou jednoduchá a snadno zapamatovatelná. Proto se nelekejte, když uvidíte 20 stranovou brožuru Pravidla hry aneb jak porazit Bestii. Pravidla jsou napsaná velice srozumitelně. Obsahují spoustu obrázků a příkladů tak, aby jim porozuměl i začínající hráč.

K základní hře si také můžete pořídit mini-rozšíření Poklady hrdinů a rozšíření Dobrodružné doplňky, která do hry přidávají nové vybavení, zvířecí společníky, katapulty a nové dílky krajiny.

Kroniky Avelu jsou herně velice zdařilou a dizajnově krásnou vstupní hrou do světa her na hrdiny, pro rodiny a začínající hráče, u které zažijete spoustu hodin kvalitní zábavy.

Hru můžete zakoupit zde.


0 Komentáře