Canvas

Stěny se plnily dalšími a dalšími obrazy různých velikostí, stylů, kompozic. Lidé si povídali, mávali skleničkami na šampaňské a diskutovali o rozmanitosti umění. Najednou vše utichlo a všichni upřímili své pohledy na galeristu uprostřed místnosti. Nastal čas vybrat to nejlepší umělecké dílo...


Ve hře Canvas, karetní hře pro 1 až 5 hráčů, se vžijete do rolí umělců účastnících se prestižní výtvarné soutěže. Vašemu úspěchu však stojí v cestě náročná porota, která posuzuje různé aspekty vašeho díla. Zvítězit může pouze, ten nejzajímavější a nejnápaditější obraz!
 
Canvas je dalším úspěšným počinem autorského dua Jeffa China a Andrewa Nergera, které můžete znát z karetní hry Crypt. O krásné ilustrace se zasloužil Luan Huynh. Hra byla v květnu 2020 úspěšně zafinancována v Kickstarterové kampani a na  pulty našich obchodů ji přineslo vydavatelství ADC Blackfire.


Hlavní součástí hry je šest desítek průhledných karet s menšími či většími grafickými akcenty. Canvas kombinuje několik herních mechanik. Draft karet, sbírání setů a hand management. I když to může znít pro méně zkušené hráče složitě, v praxi jde o velmi jednoduchou hru, ve které můžete provést pouze jednu ze dvou dostupných akcí!  

Cílem hry je vytvořit tři obrazy, které potěší porotu a zajistí vám vítězství v soutěži. Každý porotce (bodovací karta) hodnotí jeden aspekt vaší práce. Ve hře jsou čtyři symboly různého tvaru. Právě ty se budete snažit nakombinovat tak, abyste získali co nejvíce bodů.


I když jsem vám  slíbila dvě herní akce, v naprosté většině tahů budete dělat pouze jednu z nich. Tou bude draft, nebo-li dobírání karty ze společné nabídky, kterou tvoří pět průhledných karet. Karta zcela vlevo je zdarma. Pro každou kartu napravo od ní musíte zaplatit žetonem inspirace. 

Jakmile máte v ruce, alespoň tři karty, můžete je použít k vytvoření obrazu. Jednoduše je poskládáte přes sebe a vložíte je do obalu k jedné ze svých karet pozadí. 
 
Tvorba obrazu na první pohled vypadá velice snadně, ale musíte počítat s tím, že se symboly na kartách překrývají a na každé kartě jsou pouze dva. Situaci taktéž komplikuje relativně pomalá rotace karet na plátně a vaši protihráči, kteří vám vysněnou kartu můžou vyfouknout. 


Není tedy jednoduché vybrat tři karty tak, aby bylo na obraze zaplněno všech pět barevných ploch, nemluvě o tom, že  splnit všechny čtyři cíle na bodovacích kartách a získat  medaile všech barev je ještě náročnější. 

Tím se postupně dostáváme k bodování. Bodování se v každé partii liší v závislosti na čtyřech bodovacích kartách, které si v každé hře vyberete, náhodně vylosujete, anebo využijete jeden z devíti scénářů na poslední straně pravidel. Právě ty nabízí zajímavé možnosti interakcí karet. Scénáře vám pomohou doladit obtížnost hry. Vybírat si můžete od jednodušších variant až po ty náročnější. Tím je zabezpečena dostatečná variabilita a to, že si Canvas zahrajete se všemi hráči bez ohledu na jejich herní zkušenosti. 


Hra končí v okamžiku, kdy všichni hráči vytvoří tři malby. Pak následuje závěrečné sčítaní. Vítězí malíř, který za svá díla utrží nejvíce vítězných bodů.

Jedinečnost hry spočívá ve způsobu spojování karet a symbolů, které se na nich nachází.  U hraní, tak často vznikají zajímavé a vtipné malby. Canvas hezky funguje ve hře jednoho hráče a i v plném počtu. Nicméně díky, již výše zmiňované, pomalejší rotaci karet na stole, si mozkové závity nejvíce zavaříte u duelu. Délka hry by neměla přesáhnout půl hodinku, ale i to se může stát, pokud u stolu narazíte na rozvážnějšího protihráče. 


Canvas svým unikátním provedením a jednoduchými pravidly přiláká hráče všech věkových kategorií. Zajímavostí je, že na zadní straně hry je místo na háček. Hru si tedy můžete pověsit  i na zeď jako obraz a vězte, že tam vypadá vskutku skvěle!

Canvas můžete zakoupit zde.


0 Komentáře