CÓATL: Vyberte si dílky. Vytvořte cóatla. Naplňte proroctví.

Blíží se volba nového aztéckého velekněze. Tento žádoucí titul však může získat pouze ten, kdo dovede vytvořit ty nejkrásnější a nejsložitější sochy mystického opeřeného hada.


Počet hráčů: 1-4 

Doba hraní: 30-60 minut 

Věk: 10+ 

Obsah balení: 

Už na víku krabice vás zaujme majestátně se vznášející hlava aztéckého opeřeného hada, cóatla. Uvnitř krabice se dočkáte kulatého panelu zásob, který má na druhé straně bodovací stupnici. Dále v krabici objevíte čtyři hráčské panely ve čtyřech barvách. Stopadesát častí těl cóatlů a s nimi i tři plátěné sáčky na jejich roztřídění. Dílky jsou v pěti barvách a třech vyhotoveních - hlava, tělo, ocas. 


Nesmíme zapomenout na karty chrámů a karty proroctví. Právě ty, budou pro skládání vašeho hada nejdůležitější. Dále pak v černém plastovém insertu naleznete žetony obětí, žeton prvního hráče a samozřejmě nesmějí chybět pravidla, a to jak pro hru ve dvou a více hráčích, tak i pro sólovou variantu hry.

Jak se Cóatl hraje: 

Cílem hry je získat co nejvíce bodů prestiže vytvářením nejhodnotnějších a nejelegantnějších soch aztéckých opeřených hadů. 


Příprava hry je velice rychlá a snadná. Panel zásob umístíte do středu stolu. Zaplníte ho pomocí náhodně vybraných dílků těl hadů. Každý hráč si vezme hráčský panel a žetony objetí ve své barvě, jednu chrámovou kartu a tři karty proroctví. Zbývající karty chrámů se rozdělí do dvou lícem vzhůru otočenych hromádek a ze zbylých karet proroctví se odhalí šest karet. Ostatní karty tvoří zásobu na dobírání. To je vše a můžeme začít hrát.


Ve chvíli, kdy se hráč dostane k svému tahu, vybere si jednu ze čtyř akcí: může si vzít dílek cóatla, dobrat si karty proroctví, zahrát žeton oběti anebo sestavit nového, případně doplnit již existujícího cóatla. Když sestavujete svého cóatla, také můžete umístit ze své ruky kartu proroctví, vedle jednoho z nedokončených hadů, který splňuje požadavky karty. Každý cóatl může mít vedle sebe nejvíce čtyři karty proroctví. Hráči  se musí snažit, aby jejich opeřený had obsahoval co nejvíce kombinací právě z těchto karet.


Hra končí v okamžiku, kdy dojdou dílky těl cóatlů, anebo některý z hráčů ukončí svého třetího hada. Pak otočíte panel zásob na bodovací stupnici a následuje počítání bodů prestiže, které je velice jednoduché. Každý hráč získává body na základě toho, jak přesně jeho dokončeny had splňuje požadavky karet proroctví a karet chrámů. Hráč, který získá nejvíce bodů prestiže ve hře vítězí a stává se novým aztéckým veleknězem. 

Jak se nám Cóatl líbí: 

Cóatl je příjemná rodinná abstraktní hra s  jednoduchými pravidly a krátkou herní dobou, díky čemu se stává přístupná i pro příležitostní hráče anebo jako filler na začátku herního večera. Díky bodování až na konci partie je hra napínavá až do poslední chvíle. Hra dovede překvapit mírou strategie. Přijde mi náročnější, jako některé oblíbené abstraktky. V Cóatlu je důležitý dobrý výběr karet, správné načasování výběru dílků a když už jdete hada ukončit nesmíte zapomenout na splnění chrámové karty. Právě ta vám může přinést až sedm bodů a zamíchat s celkovým bodováním na konci hry. 


Cóatl má také  hezkou znovuhratelnost. Náhodné losování dílků, padesát čtyři karet proroctví a patnáct karet chrámů slibují, že hra i po odehrání velkého množství partií nikdy nebude stejná. 

Zakoupit hru


0 Komentáře