Stella: Dixit Universe

Hra Stella: Dixit Universe je samostatnou hrou z překrásného a rafinovaného světa Dixitu, která vybízí hráče k čtení myšlenek.

Ve hře se stanete hledači hvězd, kteří se snaží přinést co nejvíce jiskřiček do svých světů. I když je Stella hra kompetetivní, pokud chcete mít vítězství na dosah, u vytváření jiskřiček se musíte naučit spolupracovat s ostatními hráči.

Hra Stella přidává k dedukci, kterou využívá karetní hra Dixit, mechaniku push-your-luck, nebo-li jdi svému štěstí naproti. Stella vznikla ve francouzském dizajnerském studiu Libellud. Jedním z dizajnérů Stelly je Jean-Louis Roubira, autor hry Dixit. Druhým dizajnérem, který se na hře podílel, je Gérald Cattiaux. Jeden z jeho nejznámějších počinů je deduktivní hra se slovy Mazaný lišák.

Když odklopíte víko fialové krabice s ilustrací hledačů hvězd, prohlédnete si komponenty a prvně se začtete do pravidel hry, ihned objevíte rukopis obou autorů. Stella spojuje krásné velké ilustrované karty, tak jak je známe z Dixitu, a které vám umožňují komunikovat mnoha způsoby, s kartami slovní nápovědy.

Stellu si zahrajete ve třech až šesti hráčích od osmi let. Jedna partička vám zabere přibližně půl hodinku a u hry využijete patnáct Dixit karet. Zatím co Dixit hráče vybízí k povídání, u Stelly se, místo toho, v každém kole otočí karta se slovní nápovědou. 

Pak všichni hráči tajně na svých herních deskách fixem označí karty, které v nich vyvolávají asociace s otočeným slovem , ať už prostřednictvým tématu, doslovného popisu anebo metaforou. Označování karet je ve hře naprosto klíčové a hráči si musí dávat velký pozor, aby neodhalili svou herní desku protihráčům.

Po označení karet následuje tzv. ohlášení. Všichni hráči ohlásí počet zaškrtnutých políček. Pak vezmou svůj žeton lucerny a položí ho na příslušné očíslované pole.  Hráči si musí dobře rozmyslet, kolik karet je pro ně výhodné označit. Označením více karet, sice můžete získat více bodů a přiblížit se k výhře, ale pokud budete chamtivý a budete takto riskovat v každém kole, můžete mít taktéž prohru na dosah.

Hra Stella: Dixit Universe se určitě bude líbit všem milovníkům Dixitu. Taktéž věřím, že osloví i hráče, kteří se doteď hře  Dixit vyhýbali, třeba proto, že nejsou kreativní duše a neradi vymýšlí příběhy. Ve Stelle nemusíte nic vytvářet. Důležitý je správný výběr karet. Nebýt hamižný, umět se podělit o prvenství. A taktéž je potřeba trochu taktiky u odhalování karet, které jste označili.

Určitě vás také potěší, že všechny karty z Dixitu a jeho rozšíření, můžete využít i ve Stelle, anebo naopak. 

Zakoupit hru

0 Komentáře