Pandemic: epicentrum Evropa - virus útočí na Prahu

Evropě hrozí pandemie, a pouze vy a váš tým odborníků, který bojuje proti nemocem, ji může zastavit! Díky novým mutacím jsou  patogeny silnější a odolnější.  Musíte moudře  spolupracovat, jenom tak se vám podaří předejít vzniku nových ohnisek viru.

Počet hráčů: 2-4

Doba hraní: 30 minut 

Doporučovaný věk: 8+

Obsah balení: 

Už na první pohled vás hra překvapí tím, jak má malou krabici. Na jejím pozadí se tyčí Pražský hrad. Pod víkem krabice naleznete hrací plán, který je také menších rozměrů a znázorňuje mapu Evropy od Lisabonu až po Kyjev. Dále pak, jak již je u Pandemicu zvykem, se v krabici ukrývají kostičky nákazy, figurky hráčů, žetony vynalézaných léků, ukazatel míry nákazy a počtu ohnisek a více než  70 karet.

Jak se Pandemic: epicentrum Evropa hraje: 

Po prvním podívání do krabice je jasné, že hra Pandemic:epicentrum Evropa je menším bráškou známé hry Pandemic. 

Pandemic: epicentrum Evropa si z velkého Pandemicu bere herní mechaniky, ale přidává nové role a karty mutací, díky kterým si můžete měnit obtížnost hry. 

Na začátku hry si každý z hráčů vybere svoji postavu, za kterou chce hrát a figurku svého výzkumníka umístí do výzkumného centra v Ženevě. Pak si každý z hráčů vezme své karty měst. Na herní desku umístíte žetony ukazatele míry nákazy a počtu ohnisek. Oba dva na počátek jejich stupnice. Dále pak otočíte šest karet nákazy a rozdělíte do jednotlivých měst kostičky nákazy. Každý z hráčů může provést až čtyři akce, přičemž se akce mohou i opakovat. Ve chvíli, kdy hráč provede všechny své akce, dobere si karty měst. 

Pokud mezi dobíranými kartami je i karta Epidemie, hráč vezme spodní kartu z balíčku karet nákazy a do daného města umístí tři kostičky nemoci. Abyste vyhráli musíte společně vynalézt tři léky. Lék vynaleznete tak, že se vám povede ve výzkumném centrum v Ženevě, odhodit čtyři karty měst stejné barvy. Ve chvíli, kdy položíte třetí žeton léku na herní desku, hra končí a celý váš tým vyhrál.

Rozdíly mezi Pandemic a Pandemic: epicentrum Evropa:

Možná jste si všimli, že jsou zde drobné odlišnosti od "velkého" Pandemicu. Sice jich není mnoho, ale pojďme si je zrekapitulovat.  Na rozdíl od hry Pandemic, ve které výzkumné stanice stavíte, zde je výzkumná stanice pevně daná. Je pouze jedna a stojí v Ženevě. Dalším rozdílem je, že ve hře epicentrum Evropa vytváříte pouze tři léky a na jejich vytvoření  potřebujete menší počet karet, než-li je tomu ve velké hře. Dále pak herní balíček obsahuje pouze tři karty Epidemie a nemoci není možné vymýtit. Pokud nebudeme brát v potaz pouze pravidlové rozdíly, bez pochyb největší odlišností je herní doba. Zatím co, vymýcení nemocí na celém světě vám zabere hodinu až hodinu a půl. V Evropě vám to půjde jako po másle a za půl hodinu máte hotovo. 

Jak se nám Pandemic: epicentrum Evropa líbí: 

Musím se přiznat, že nejsem nadšenec hry Pandemic a hrajeme ho možná jednou - dvakrát ročně, ale jeho menší bráška je rozhodně zdařilá hra. Je mnohem rychlejší, svižnější, pro mne i záživnější. Moc se mi líbí, že je možné  měnit obtížnost hry.  


Ze začátku hra vypadá jednoduše, ale ve chvíli kdy začnete do balíčku přídávat karty  mutací, vám hra rozhodně nic nedaruje zadarmo a nejednou se u ní pořádné zapotíte. 

Díky tomu, že Pandemic epicentrum Evropa má jednoduchá pravidla a jednu partičku zahrajete s přehledem do půl hodinky, se  hra stává přístupná i úplným nehráčům, jako vstupní hra do kooperativního světa Pandemicu. 

Zakoupit hru

0 Komentáře