HEADU: Kolik je hodin?

Headu: Kolik je hodin? je stolní hra, která je inspirovaná metodou světoznámé pedagožky Marie Montessori. 


Děti se u hraní  naučí poznávat čas na analogovém i digitálním ciferníku. Procvičí si různé způsoby vyjadřování času. Hra zlepší jejich orientaci v čase. Vysvětlí rozdíl mezi minutami a hodinami. Děti si také upevní  základy angličtiny a procvičí paměť.

Hra je určena pro děti ve věku 5 - 10 let. Doma hrajeme s čtyřletou dcerou a pětiletým synem. Oba dva hru  zvládají bez problémů. Naše děti mají základy angličtiny ze školky, ale  k hraní nejsou potřeba.



Obsah balení:

Hodiny
7 karet můj den
bingo deska
12 karet uhodni čas
54 karet denních aktivit
pravidla v angličtině 

Jak se hra hraje:

Hra Headu: Kolik je hodin?, je bingo. Každý hráč si před sebe vezme kartu Můj den, na které se nachází šest obrázků s bežnými denními aktivitami a časem. 

Kartičky aktivit se zamíchají, roztřídí se na šesť stejných hromádek a obrázkem dolů položí na  bingo desku. Na oranžové pole na desce, se položí karty "uhodni čas". Hodiny položíte na stůl, tak aby na ně všichni hráči dosáhli a hra může začít.


Hráči se střídají v otáčení karet denních aktivit. Pokud je otočená karta součástí hráčovy karty "můj den" tak si ji ponechá. V opačném případě ji vrátí na kteroukoliv hromádku. Pokud hráč vytáhne kartu s otazníkem, tzv. kvízovou kartu, musí hráč odpovědět na kvízovou otázku, které je na první kartě na hromádce karet "uhodni čas". Hráč úkol splní tak, že přečte digitální čas z karty "uhodni čas" a nastaví ho na ciferníku  hodin. Musí dbát na to, aby správně nastavil hodinovou i minutovou ručičku. Po otočení karty " uhodni čas" objeví řešení. Pokud hráč udělal v nastavování času chybu, musí odevzdat jednu kartu z jeho hrací desky, kterou vyhrál v předchozích kolech. Hru vyhrává ten hráč, který jako první zaplní svoji kartu Můj den.




Závěrečné hodnocení:

K hraní Headu: Kolik je hodin?, musím děti motivovat já. Není to hra, po které by samy sáhly, ale když už ji máme na stole, tak je baví a ani si u toho neuvědomují, že se učí něco nového.

Děti  se po odehrání několika her  naučily poznávat čas na analogickém ciferníku. Za to jsem hrozně ráda. Tom bude od září předškolák, hodiny by už měl znát, ale moc mu to nešlo.  Navíc si u hraní opakuje  anglické slovíčka, které zná ze školky. S Emou u hraní zase procvičujeme především části dne, které se jí stále pletou. 

Hra má opravdu krásné provedení. Děti zaujme svou pestrobarevností a hezkými obrázky.


Mám ráda pomůcky inspirované montessori pedagogikou, které dávají smysl a tato hra k nim rozhodně patří. Líbí se mi, že hra má spoustu využití. Nejmenší děti se díky hře naučí části dne. Trošku starší děti procvičí hodiny a školáci si zopakují angličtinu. 

HEADU: Kolik je hodin? naleznete například na e-shopu ostrov-her.cz a její cena se pohybuje kolem 450 Kč.



0 Komentáře