Jízdenky, prosím! Junior

Doba hraní: 15 - 30 minut

Počet hráčů: 2-4

Doporučený věk: 6+


Hra Jízdenky, prosím! Junior, je dětská verze světoznámé deskové rodinné hry Jízdenky, prosím!, které autorem je Alan R. Moon. České vydání připravilo vydavatelství ADC Blackfire. 

Obsah balení:

V krabici naleznete herní plán, na kterém po rozložení najdete mapu Evropy. Každé město má vedle svého názvu i označení obrázkem, díky kterému zvládnou město identifikovat i děti, které ještě neumí číst. Na obrázku je vždy znázorněna dominanta daného města.


Dále pak v krabici najdete spoustu vagonků, které jsou ve čtyřech barvách - žluté, modré, červené a zelené. Od každé barvy 22 vagonů. 20 potřebujete na hru a dva jsou náhradní. Vagony jsou sice plastové, ale do detailu propracované.

Poslední, co objevíte pod víkem krabice, jsou dva balíčky karet. Balíček s kartami jízdenek (úkolů), které jsou doplněny ilustracemi měst. Díky tomu jsou pro dítě přehledné. A balíček s kartami vagonů. Zde autor myslí i na děti, které ještě neumí rozeznat barvy a vagony různých barev jsou označeny i různým symbolem.


Jak se hra hraje: 

Příprava hry je velice rychlá. Rozložíte herní plán na stůl. Každý hráč si vezme 20  vláčků své barvy, dvě  karty jízdenek a čtyři karty vagonů. 

Cílem hry je, co nejdříve získat šest jízdenek. Ty získáte tak, že stejně jako v klasické verzi Jízdenky, prosím!, budete zabírat železniční tratě a propojovat města. 

Ve svém tahu můžete provést jednu ze dvou akcí. Buď postavíte trať anebo si doberete dvě karty z balíčku karet vagonů, které můžete v příštím kole použít na zabrání tratě. 

Abyste mohli postavit trať a umístit vagonky na herní plán, musíte zahodit stejný počet karet vagonů, které barvou i počtem odpovídají trase na mapě mezi dvěma městy.  Jakmile spojíte dvě města, která máte znázorněna na kartě jízdenky, jízdenku položíte před sebe a z balíčku jízdenek si líznete novou kartu. Pokud se vám povede propojit východní část mapy se západní, získáte jako odměnu  jednu kartu jízdenky. Hráč, který získá šestou jízdenku získává zlatou kartu, vyhrává a hra je u konce.

Jak se nám hra líbí: 

Jízdenky, prosím! Junior je hra, která děti zaujme na první pohled. Ani u nás doma tomu nebylo jinak. Pokládat vláčky na mapu a stavět tratě děti baví, a ještě když to můžou spojit s bojem o vítězství a možností rodičům škodit a blokovat jim trať, tak se z Jízdenky, prosím! Junior u nás  stal naprostý hit.  

Hra je zábavná i pro rodiče a děti se u ní naučí základním herním dovednostem, jako je plánování, taktizování a sledování ostatních hráčů, které později využijí u náročnějších her. 

Skvělá je i hrací doba, která je o něco kratší než u "klasiky" , ale přitom stále zachovává princip deskové hry Jízdenky, prosím! 

Několikrát jsme s dětmi zkoušeli hrát i  Jízdenky, prosím! Evropa, ale ta byla pro ně ještě náročná.  O to větší bylo jejich nadšení, když zjistily, že Jízdenky, prosím! Junior mohou hrát samy za sebe a nemusí hrát s otevřenými jízdenkami. Takže pokud máte doma předškoláky, malé školáky a  váháte, zda se vyplatí kupovat tuto junior verzi, tak určitě ano!!!

Cena hry se pohybuje kolem 790 Kč a naleznete ji například na e-shopu svet-her.cz

  

0 Komentáře